Därför ska du berätta för någon att han/hon luktar illa ur munnen

  • Publicerat

Därför ska du berätta när någon luktar illa ur munnen.

Dålig andedräkt

Många är inte medvetna om att de har dålig andedräkt eftersom att det upplevs svårt att berätta att någon luktar illa ur munnen. Den vanligaste orsaken till dålig andedräkt att att man har bakteriebeläggningar på tänderna eller på tungan.

Luktar det fortfarande illa ur munnen efter tandrengöring är det viktigt att få munnen undersökt och behandlad av en tandläkare eller tandhygienist. Det kan bland annat vara en indikation på att det finns problem i munhålan som behöver åtgärdas.

Karies & Rotkanalsinfektion

Skadliga bakterier på tänderna bildar syror som löser upp tandytan. Karies uppstår oftast på de ytor där det är svårt att komma åt. Det är oftast först när hålet växer som du börjar uppleva ilningar i den drabbade tanden.

Så fort en tand har karies eller saknar tandmaterial bör man ersätta det. Om hålet blir för stort kan bakterier ta sig vidare in till pulpan där tandnerverna finns. Några tecken på att pulpan är skadad är att det gör ont, luktar illa ur munnen och att tanden mörknar.

Obehandlad infektion i pulpan kan leda till att bakterier tar sig ner via rotkanalerna ut mot käkbenet. Det kan innebära att infektionen samlas i en böld nere vid käkbenet.

Anatomi av tand och beskrivning

Lagning & Rotfyllning

Att laga en tand innebär att skadad tandsubstans tas bort och sedan fylls hålrummet med en fyllning. Har karies spridit sig till pulpan behöver man göra en rotfyllning för att laga tanden.

Det innebär att man öppnar upp och avlägsnar tandens infekterande mjukvävnad som finns i tandens rotkanaler. Sedan behandlas rotkanalerna med ett bakteriedödande medel och fylls med rotfyllningsmaterial och cement. I vissa fall behöver man även stabilisera tanden med en konstgjord krona.

Gingivit & Paradontit

Tandköttsinflammation (gingivit) innebär att tandköttet är irriterat och inflammerat på grund av att bakterier och plack har samlats och bildat syror.

Om bakterierna inte tas bort kan infektionen spridas djupare ner i tandköttsfickorna och vidare ner mot käkbenet, vilket till slut kan leda till tandlossning (paradontit). Det innebär att tandfästet förstörs och tänderna lossnar.

Den del av tandfästet som förstörts kan oftast inte återskapas, men med regelbunden behandling kan tandköttsfickorna läka och inflammationen försvinna.

Anatomi av en tand och beskrivning

Professionell Tandrengöring

En tandläkare eller tandhygienist använder professionella redskap för att avlägsna plack och tandsten från tänderna och djupare ner under tandköttet, där man inte kommer åt själv. Det är en behandling som är del av förebyggande tandvård som alla bör göra regelbundet, men är särskilt viktig behandling om du lider av tandlossningssjukdom.

Om sjukdomen upptäcks i god tid blir behandlingsresultaten oftast goda. Men det är oerhört viktigt för den som drabbats av paradontit att komma på regelbundna tandläkar- och tandhygienistkontroller och behandlingar.

Tandläkare Jan
Glad smiley med tandborste som mun

Behöver du en tid?

På Sandin Dentalklinik erbjuder vi individuellt anpassad tandvård av allra högsta kvalitet. Vi arbetar förebyggande och långsiktigt med klientens upplevelse och välmående i fokus. 

Du kan boka en tid online eller ringa oss.