Råd efter tanduttagning.

Råd efter tanduttagning

Mat och dryck.

Undvik att äta, dricka och skölja munnen så länge bedövningen sitter i, eller minst fyra timmar. Blodkoagel som bildas i såret är början till läkningen.

Första dagen är det bäst om du undviker att äta het mat eller dryck. Se till att låta allt svalna av innan du intar det i munnen, eller ät något kallt istället. Värme stimulerar blödning.

 

När bedövningen släpper kan det blöda lite. Detta då vi använt ett  kärlsammandragande medel i bedövningen för att minska blödningen under tandborttagningen.

Om blödning uppstår, tag en av de kompresser som du fått med dig  härifrån, fukta den i vatten och rulla ihop den och lägg över såret.  Skapa ett tryck över såret genom att bita ihop på kompressen mellan 45-60 minuter.

Det är normalt med blodblandad saliv under de första dagarna, eftersom att såret ej är helt tätt, färgas saliven ljusröd av minsta lilla blod i munnen.

Undvik fysisk ansträngning som träning i all form och tunga lyft under de tre första dagarna. Även det, ger risk för mer blödning.

Råd efter tanduttagning

Blödning.

Råd efter tanduttagning

Svullnad & smärta.

Du kan bli lite svullen och få lite ont. Detta är normalt. Kontakta oss vid större besvär efter tredje dagen. Normalt är läkningstiden ca. två veckor. 

Receptfria läkemedel med ibuprofen (t.ex. Ipren 400 mg) kombinerat  med paracetamol (t.ex. Alvedon 500 gm) är en bra smärtlindring.

Ligg gärna med huvudet lite högre de första nätterna. 

Har du några frågor?

Vid frågor eller besvär är du varmt välkommen att höra av dig till oss.