Tandimplantat

Återställ din förmåga att tala och tugga, få förtroende att skratta och le igen. Tandimplantat är den tandersättningsterapi som mest liknar dina egna tänder.

Kvalitet och hållbarhet

Vi väljer de material som passar bäst just i ditt fall. Delar av högsta kvalitet och hållbarhet.

Två års garanti

Hos oss har du två års garanti för tandimplantat. Om det skulle gå sönder under garantiperioden, åtgärdar vi det kostnadsfritt.

Implantatpass

När du satt ett implantat hos oss får du ett implantatpass där all viktig information om ditt implantat finns med. Det används för att det ska gå smidigt i de fall få något behöver åtgärdas.

Hur går det till?

Steg 1.

Tandläkaren kommer först att behöva titta på vilka förutsättningar du har för att sätta tandimplantat. Då tas en röntgen för att se om det finns tillräckligt mycket käkben där implantatet ska förankras.

Steg 2.

Om förutsättningarna är goda  bokar vi in en tid för att kirurgiskt operera in implantatet i benet. Det tar ungefär 3-6 månader för implantatet att läka. 

Steg 3.

När allt läkt som det ska tar vi ett avtryck och skickar till labbet för konstruktion av tandkronan. När kronan har tillverkats och kommit till kliniken, bokar vi in en ny tid för att sätta fast kronan i implantatet. Då ser vi om det behövs fler justeringar innan att allt passar som det ska.

Steg 4.

Du får ett implantat-pass där alla viktiga detaljer finns med angående ditt implantat, såsom när det sattes och vilka företag de olika delarna kommer ifrån. Det är till för att underlätta för tandläkaren att få tag i reservdelar om du skulle behöva ersätta något i framtiden.

Vanliga frågor

Kostnaden för ett tandimplantat kan variera beroende på antalet tänder som ska ersättas samt vilken komplexitet ingreppet kräver och kan hamna mellan ca. 20’000 kronor upp till 70’000 kronor.

Du får ett kostnadsförslag av oss för ditt individuella fall innan din behandling påbörjas.

Läkning innebär alltid en del känslighet och i vissa fall smärta. Ju mer omfattande kirurgiskt ingrepp som krävs, desto längre läkningsprocess får du räkna med. Själva ingreppet ska inte kännas eftersom att du får du bedövning under operationen. Du får även med dig smärtstillande tabletter om det finns behov för detta.

Om du trivs med din protes så behöver du inte göra några ändringar. Vissa upplever att det är svårt att prata, tugga eller att matrester fastnar under protesen. Oftast höjs livskvaliteten av att byta från en avtagbar tandersättning till en fast.

Om du vill gå över till en helt faststittande konstruktion, då kan vi sätta fler implantat som ersätter de nödvändiga stödtänderna för en sådan lösning: Vi bygger en tandbrygga som fästs på implantaten. Då krävs minst 4 implantat i underkäken och minst 6 implantat i överkäken.

Men du kan också ha kvar din protes och sätta implantat för att stabilisera protesen bättre. Genom att sätta implantat kan protesen bättre förankras i munnen. Då anpassar tandläkaren protesen du redan har, så att den sitter mer stabilt ovanpå implantaten. Det kan öka tuggförmågan och kännas säkrare och på så sätt släpper protesen inte lika lätt när man äter eller pratar.

Ät och drick ordentligt innan, eftersom att du inte ska äta på 4-6 timmar efter operationen. Du behöver även informera om det har tillkommit någon sjukdom eller mediciner du tar som eventuellt skulle kunna påverka operationen på något sätt.

Tandimplantat är i många fall en stabil och långsiktig lösning, men det är inte alltid det bästa alternativet. Rådfråga oss gärna så hittar vi den åtgärd som passar bäst i ditt fall. Innan vi bestämmer oss för att sätta ett tandimplantat så ser vi till att det finns goda förutsättningar för en lyckad långsiktig behandling.

Vi rekommenderar tandimplantat:

  • Om du saknar en tand där de närliggande granntänderna är friska och intakta. Tandimplantat kan räknas som en mer tandbevarande behanding jämfört med andra typer av fast tandersättning som tex. tandbrygga, som kräver att tandläkaren slipar ner en del av granntändernas tandsubstans för att få plats att fästa bryggan där. Vi vill allra helst bevara kroppens egna friska material, och underlätta de naturliga tänderna snarare än belasta dem.
  • Har du tveksamma tänder runt om tandluckan som ska ersättas, kan ett implantat också rekommenderas för att förbättra prognosen i området med en långsiktig, stabil lösning däremellan.
  • Har du en protes som inte sitter så bra och vill förankra den bättre så kan implantat även sättas i det syftet.

Vi rekommenderar inte tandimplantat:

  • Om patienten har tandlossning som inte är under kontroll. Kronisk tandköttsinflammation kan ha samma effekt på implantat som på naturliga tänder, och orsaka att de släpper. Då rekommenderar vi i första hand att komma till en tandhygienist som kan hjälpa dig att få ordning på din tandlossning.
  • Patienter som nyligen fått en hjärtklaff eller en ledprotes ska helst inte opereras eftersom att bakterier snabbt kan spridas via blodbanan. Under den perioden avråder vi att sätta tandimplantat.
  • Om patienten har för lite käkben och det inte går att sätta tandimplantat så krävs det först att man bygger upp benet med antingen benersättningsmaterial eller att man tar ben från kringliggande område, eller att vi går vidare med en annan tandersättningslösning som passar just i ditt fall.

Kostnaden för tandimplantat beror främst på tre olika saker: kompetens, kvalitet och situation.

Kompetens är inte gratis. Lyckade implantat-kirurgiska behandlingar är något som kräver extra utbildning, erfarenhet och kompetens. Implantatkirurgi innefattar även att hålla reda på många olika komponenter och väldigt små skruvar som ska hålla stor belastning under en lång tid. På Sandin Dentalklinik erbjuder vi bästa möjliga behandling som utförs av högkompetenta tandläkare.

Du betalar även för kvaliteten på materialet. Vi rekommenderar hållbara material som också blir en slags investering eftersom det inte kommer behöva ersättas i samma utsträckning som en del andra alternativ. Vill du försäkra dig om att det finns reservdelar 20-30 år senare så är det bra att välja implantat-tillverkare som har större kapacitet och erfarenhet.

Väldigt komplicerade ingrepp kräver ytterligare planering och expertis av tandläkaren för att behandlingen ska bli lyckad. Vi prioriterar att lägga ner tid på att planera ordentligt för att kunna gå vidare med alla tillkommande åtgärder och förarbete som krävs för att behandlingen ska avslutas med bästa möjliga resultat.

Det är väldigt individuellt och kan ta allt från 2 veckor till 3-4 månader. Det viktiga är att du inte har någon inflammation när tandimplantatet ska sättas. En frisk och stabil benkvalitet av rätt mängd benvolym är förutsättningarna för att vi sätter implantat. I vissa fall kan vi sätta ett implantat direkt vid extraktionstillfället, om alla förutsättningar är uppfyllda.

Tar du bort en tand blir det större belastning på alla andra tänderna i munnen. Att ersätta tänder ger en jämn och naturlig avlastning i bettet vilket gör att prognosen av resterande tänder blir bättre. Ju fler tänder som saknas i bettet, desto mer kompression blir det i käkleden. Detta kan leda till kroniska käkledsproblem, vilket oftast är mycket svårare att åtgärda än att ersätta tänder.

Många upplever att livskvaliteten ökar av att ersätta tänder. Det kan handla om att inte skämmas över att man saknar tänder, att känna sig mer social och att kunna både skratta och tugga bättre. Detta är mycket viktigare än man kan tro, vi har sett oerhört positiva psykologiska effekter av detta, utöver vårt medicinska perspektiv.

Även rökare kan få lyckade tandimplantat, men förutsättningarna för ett hållbart och långsiktigt resultat är sämre. Vi rekommenderar att sluta röka om du överväger en sådan typ av terapi. Genomblödningen på grund av rökning är inte lika bra och därmed blir läkingsförmågan i slemhinnorna och vävnaden försämrad.

Vi rekommenderar att komma till oss för uppföljning och även komma regelbundet till oss för förebyggande åtgärder minst 2 gånger per år. Det är något vi rekommenderar alla våra patienter att göra, oavsett om de har implantat eller ej.

Det kan dock vara svårare att behandla inflammation kring implantat än vanliga tänder, vilket gör det viktigt att hålla extra koll om så är fallet. Att implantatet redan varit kostsamt brukar vara en extra motivation till att vilja bevara det.

Vi ser förebyggande åtgärder som en del av en hälsosam livsstil. Det är en investering i sin egen hälsa.

Tandimplantat är den tandersättningsterapi som mest liknar en vanlig tand och du kan tugga precis som vanligt.

Du har dock inte samma känsel i ett tandimplantat som i dina vanliga tänder, eftersom att det inte finns nervtrådar som hjälper dig att känna av hur hårt du tuggar. Det är främst om man har tandimplantat på samma sida i både över-och underkäke som man ibland biter ihop hårdare än vanligt.

Det är inte vanligt att tandimplantat lossnar, utan snarare är det en fastsittande konstruktionen som lossnat från ett implantat. Om så är fallet kan man komma till oss så att vi kan kolla på vad som orsakat det, så att vi kan sätta fast den igen.

Om själva tandimplantatet skulle lossna, kan det bero på inflammation kring implantatet. Det kan eventuellt räddas med en typ av peri-implantit-terapi som består av flera intensiva hygienist-besök. Vid större omfattande inflammation kan det även behövas kirurgiska åtgärder som utförs av tandläkare.

Det inflammerade området måste rengöras så att kroppen kan återskapa infektionsfri vävnad igen. Så länge resterande käkben inte brutits ned för mycket av inflammationen, kan du i bästa fall behålla implantatet. Annars får vi ta bort implantatet och sätta ett nytt på ett annat ställe om rätt förutsättningar finns.

Det finns alltid risker med implantatkirurgiska ingrepp. Om kroppen inte accepterar materialet, kan implantatet inte fästa. Vi försöker minska risken genom att endast gå vidare med implantatkirurgi då förutsättningarna för en lyckad behandling är goda.

Därför ger vi en garanti på tandimplantat i två år efter att implantatet har satts. Om implantatet går sönder eller lossnar under garantiperioden kommer du kostnadsfritt till oss för att åtgärda det.

Vill du boka en tid?

På Sandin Dentalklinik erbjuder vi individuellt anpassad tandvård av allra högsta kvalitet. Vi arbetar förebyggande och långsiktigt med klientens upplevelse och välmående i fokus.