Hörby, Lund och Malmö

Tanduttaning

Behöver du dra ut en skadad tand, eller en visdomstand?

Vävnadsvänligt

Vi försöker alltid så vävnadsvänligt som möjligt avlägsna tänder. Men det blir alltid ett sår och det kan därför kännas efter uttagningen. Vi skriver ut smärtstillande utifrån behov.

Tandoperation

I vissa fall krävs det att avlägsna en tand via en mindre tandoperation, vilket oftast betyder att man måste ta bort lite ben. Detta kan leda till större känslighet efter ingreppet. Vi har bra rutiner så att det blir så skonsamt som möjligt.

Efterkontroll

Vi lägger väldigt stort fokus på att följa upp våra tanduttagningar så att läkning sker på bästa möjliga sätt. Vi ger tydliga instruktioner på hur du kan ta hand om munnen efter en tanduttagning.

Hur går en tanduttagning till?

Steg 1.

Vi undersöker tanden och tar en röntgenbild för att titta på tandrotens antatomi. Det är för att kunna bedöma vilken omfattning det rör sig om och om vi ska planera en tanduttagning, eller en tandoperation.

Steg 3.

Sedan tar vi ut tanden och om det behövs så syr vi ihop såret för att det ska läka ordentligt.

Steg 2.

Patienten får därefter bedövning och får vänta i 5-10 minuter för att bedövningen ska börja verka.

Steg 4.

Patienten får en kontrolltid ca. 7-10 dagar efter tanduttagningen då vi även tar bort stygnen.

Vanliga frågor

Priset för en tanduttagning beror på hur omfattande åtgärd som krävs för att ta ut tanden. Om det är många tandrötter och positionen är svåråtkomlig kan det krävas en mindre tandoperation.

Klicka på knappen nedan för att öppna vår prislista för olika tandvårdsbehandlingar. Priser för tanduttagning hittar du under ”Kirurgiska åtgärder”.

När det inte går att rädda tanden behöver den tas ut. Detta kan till exempel vara stor inflammation eller tandsubstansförlust.

Vi försöker alltid bevara den egna tandsubstansen om det går, eftersom kroppens egna material är det bästa vi har.

Det ska inte göra ont att få en tand uttagen. Vi är duktiga på avlägsnande av tänder och har specialmaskiner för att underlätta arbetet. Under ingreppet kan du få bedövning och efteråt får du smärtstillande tabletter.

Om det är en visdomstand som ska tas ut kan det ibland behövas en tandoperation vilket är ett lite större ingrepp och då är också läkningsprocessen längre.

Visdomständer kan behöva dras ut om det är svårt för dig att gapa, om det ömmar, om det gör ont, eller om tanden växer fel. Om du upplever dessa symtom rekommenderar vi att boka in en undersökning. Då kan vi ta en röntgenbild för att bekräfta om tanden behöver tas ut. Om du har liknande symtom 2-3 gånger per år bör du överväga att få tanden uttagen.

Ibland är det en bit av tandköttet som ömmar när det ligger över visdomstanden. Då kan vi hjälpa dig att ta bort det för att underlätta smärtan.

Efter en tanduttagning bör man inte äta eller dricka de första fyra timmarna. Vi rekommenderar att undvika att anstränga sig under dagen tanden togs ut. Detta för att undvika att starta en blödning. Om ditt arbete är fysiskt tungt bör du därför sjukskriva dig samma dag. 

Efter en tanduttagning kan det smaka illa i munnen på grund av blodet och man kan även behöva smärtstillande i några dagar. Första timmen efter uttagningen ska man bita på en bomullstuss. Om blödningen fortsätter efter de får man byta ut den mot en ny som man får med sig hem. Om det blöder för länge får man kontakta oss igen, men det är inte konstigt om det blöder lite första dagen.

Stygn kan man få i samband med en tanduttagning om såret är stort och i de fall då läkningen bedöms bli gynnsammare.

Om patienten till exempel tar blodförtunnande mediciner är det i allmänhet bra att sy ihop såret efter en tanduttagning.

Tandläkare Jan
Glad smiley med tandborste som mun

Behöver du en tid?

På Sandin Dentalklinik erbjuder vi individuellt anpassad tandvård av allra högsta kvalitet. Vi arbetar förebyggande och långsiktigt med klientens upplevelse och välmående i fokus. 

Du kan boka en tid online eller ringa oss.