Hörby, Lund och Malmö

Tandbrygga

En permanent och fast ersättning för en eller flera tappade tänder.

Kvalitet och hållbarhet

Vi väljer de material som passar bäst just i ditt fall. Delar av högsta kvalitet och hållbarhet.

Två års garanti

Hos oss har du två års garanti för fastsittande tandburna konstruktioner. Om bryggan skulle gå sönder under garantiperioden, åtgärdar vi det kostnadsfritt.

Garantibevis

Du får ett garantibevis hos oss som styrker din garantiperiod. Där står även vem som är ansvarig tandläkare och när bryggan blev gjord.

Hur går det till?

Tandbrygga illustration

Steg 1.

Först behöver tandläkaren förbereda tänderna för tandbryggan. Då tar vi avtryck och slipar stödtänderna för att göra dem redo för tandbryggan. Det är minst 0,8-1,2 mm av både tuggytan och sidorna runt stödtänderna som behöver slipas ner för att bryggan ska få fäste.

Steg 2.

Vi kontrollerar vilken färg som passar för att det ska se naturligt ut i munnen, sen tar vi ett avtryck som skickas till labbet för tillverkning av bryggan.

Det tar ungefär 2 veckor för labbet att tillverka bryggan, så vi tillverkar en provisorisk brygga till dig på plats för att skydda tanden inunder under tiden. 

Steg 3.

Du får en ny tid när den nya bryggan har kommit till kliniken och vi kontrollerar att den sitter som det ska. Du får se hur det ser ut och känns innan vi sätter dit den.

Om allt känns bra cementerar vi bryggan på plats och behandlingen är klar.

Vanliga frågor

Kostnaden för en tandbrygga beror på hur många tänder som ska ersättas, vilket material och vilket område det handlar om.

Klicka på knappen nedan för att öppna vår prislista för olika tandvårdsbehandlingar. Priser för tandbryggor hittar du under ”Protetiska åtgärder”.

Ju fler tänder som ska ersättas med brokonstruktionen, desto mer belastning kommer läggas på stödtänderna. Det krävs att tänderna som bryggan ska fästas på är friska och stabila för att konstruktionen ska bli pålitlig.

För att vara säkra på att konstruktionen blir stabil brukar vi räkna hur många tandrötter tänderna som ska ersättas har/hade. Alltså om en tand som ska ersättas har tre rötter, så är det bäst om stödtänderna sammanlagt har tre tandrötter.

De vanligaste materialen för bryggor är metallkeramisk, eller helkeramisk.

En metallkeramisk brygga innebär att den består av ett metallskelett som sitter direkt på stödtänderna, och utsidan är av en keramisk blandning/coating som ser ut som naturliga tänder i munhålan. Metallen är antingen i guld eller rostfritt stål. Metallkeramiska bryggor används främst på tuggtänderna. Då är det bäst att ha en stabil krona som tål mycket tuggkraft.

Det finns även helkeramiska kronor i olika varianter. T.ex. zirkonium som är väldigt hårt eller en typ av glaskeramik som har en viss transparens och ger ofta ett väldigt bra estetiskt resultat när till exempel framtänder ska ersättas, eftersom det mest liknar den naturliga tandsubstansen.

Vid preparation får patienten alltid en bedövning, eftersom patienten inte ska känna när vi slipar på tänderna. Det finns ett medel i bedövningsmedlet som gör att blodkärlen drar ihop sig, vilket minskar blödningen när man tar ett avtryck vilket ger ett bättre resultat och en bättre modell för labbet att jobba med. När bedövningen har släppts kan tandköttet vara lite känsligt eller irriterat. Men det brukar gå över ganska snabbt.

Det är bäst att ringa till oss så fort som möjligt och boka en tid. Ta med den provisoriska bryggan om den finns kvar. Även om den gått sönder, är det enklare och snabbare för tandläkaren att bygga ett nytt provisorium med den gamla formen att utgå ifrån.

Om de underliggande tänderna fortfarande lever så kan det ila mycket när de kommer i kontakt med kallt vatten eller mat eftersom den inte har något skydd för allt dentin som ligger blottlagt.

Den provisoriska tandbryggans syfte är att stabilisera den resterande tandsubstansen och minska risken för fraktur. Men även för att förhindra de underliggande tänderna från att flytta på sig. En tand som inte har kontakt med granntänderna kan förändra sin position, och trots att det är väldigt lite som den flyttar på sig, så kan det orsaka att den laboratorieframställda bryggan måste justeras för att kontaktpunkten mellan tanden och granntänderna ska stämma och att höjden på tanden ska kännas bra när du biter ihop.

Det är bra om du ser till att äta innan behandlingen, eftersom bedövningen kan sitta i 4-6 timmar. När bedövningen sitter i kan den även bedöva delar av munhålan under en tid. Då är det viktigt att du inte äter eller tuggar eftersom det finns risk att du biter sig i tungan eller läppen och skadar dig. Det går bra att dricka, men helst inte äta.

När det gäller en brygga i underkäken får vissa svårigheter att prata eller artikulera under tiden bedövningen sitter i, därför kan det vara bra att inte ha möten inbokade direkt efter en sådan behandling.

Är granntänderna till den tand som ska ersättas vitala men däremot förlorat en del tandsubstans på grund av tidigare lagningar, kan en tandbrygga vara ett bra alternativ, eftersom det inte är så mycket av den egna tandsubstansen som behöver slipas bort för att få plats med konstruktionen.

Andra fördelar med en tandbrygga är att behandlingen går fort, den tar i regel bara två besök om allt går som det ska. Det är också en fast konstruktion vilket innebär att det inte blir någon belastning på tandköttet. Tandköttet kan med tiden reduceras av proteser pga. tryck när man tuggar, vilket tillslut kan skada den omgivande vävnaden i det resterande bettet.

Fasta ersättningar känns mer som riktiga tänder än lösa.

Om tänderna bredvid tanden som ska ersättas är helt friska, rekommenderar vi inte en tandbrygga eftersom att det i så fall kräver att slipa bort en del frisk tandsubstans från granntänderna för att brokonstruktionen ska få fäste.

Om tänderna bredvid tanden som ska ersättas är i alltför dåligt skick, bör de inte heller användas som stödtänder. Då rekommenderar generellt implantat istället för att öka prognosen i området.

En provisorisk krona sitter inte lika hårt som en permanent krona och vi rekommenderar därför att du undviker att tugga på sega saker som kolor och tuggummin under perioden du har en provisorisk krona. Du kan borsta tänderna som vanligt, men var försiktig med tandtråd intill den provisoriska kronan – använd hellre en mellanrumsborste försiktigt för att göra rent i området intill granntänderna.

Vi ger en garanti på två år. Om något problem skulle uppstå med tandkronan under garantiperioden kommer du kostnadsfritt till oss för att åtgärda det.

Moderna tandbryggor är väldigt starka. En tandbrygga som vårdas väl kan hålla livet ut. Vi ger garanti på två år för tandbryggor. Detta innebär att om den skulle gå sönder inom garantiperioden, ersätter vi den utan extra kostnad.

Om en tandbrygga lossnar så kan vi sätta tillbaka den med bäst resultat om du kommer så snabbt som möjligt efter den lossnat. Att gå länge utan den stabiliserande konstruktionen, ökar risken för att de naturliga tänderna skadas. Det kan även hända att tänderna flyttar på sig en aning, eftersom de inte längre har någon kontakt med de andra tänderna. Då är det inte säkert att den passar längre, och det kan krävas fler justeringar för att sätta den på plats igen.

Ring till oss för att boka en tid så fort som möjligt och ta med tandbryggan till mottagningen så re-cementerar vi den på plats igen. Om tandbryggan lossnat inom den två-åriga garantiperioden så är åtgärden kostnadsfri.

Det kan även hända att tandbryggan känns lös, trots att den ej har lossnat. Då ligger problemet oftast på stöd-tänderna, vilka bron är förankrad på. Det rör sig oftast om en inflammation i tandköttet och det kan behöva åtgärdas med intensiva tandhygienist-behandlingar så att tänderna kan stabiliseras i käkbenet igen.

Vi rekommenderar att du kommer regelbundet till oss så att vi tillsammans kan hålla koll på att allt ser bra ut och åtgärda de problem som uppstår i god tid, istället för att vänta tills de blir alltför omfattande.

Vid utlämning av tandbryggan ger vi instruktioner och rekommendationer av produkter som kan hjälpa dig att hålla rent kring tandbryggan så att du ska kunna behålla den så länge som möjligt.

Det går inte att ta tandtråd mellan tänderna i brokonstruktionen, men det finns däremot en speciell tandtråd som heter “Super Floss” eller “Bridge and Implant Floss” som har en mer stabil början på tandtråden så att du kan trä in den under bryggan och på så sätt rensa bort plack, bakterier och matrester i mellanrummet mellan brokonstruktionen och tandköttet.

Borsta tänderna och bryggan som vanligt två gånger om dagen och använd munskölj.

Ofta får tandbryggor estetiskt väldigt goda resultat. Vi kan matcha färgen på bryggan med färgen på dina resterande tänder. Hur det slutligen kommer att se ut beror på de förutsättningar du har, vilket material tandbryggan är gjord av, vilket område tandbryggan ska sitta och hur mycket du visar när du ler.

Väntetiden är vanligtvis 2-3 veckor.

Tandläkare Jan
Glad smiley med tandborste som mun

Behöver du en tid?

På Sandin Dentalklinik erbjuder vi individuellt anpassad tandvård av allra högsta kvalitet. Vi arbetar förebyggande och långsiktigt med klientens upplevelse och välmående i fokus. 

Du kan boka en tid online eller ringa oss.