Varför ska du träffa en tandhygienist?

  • Publicerat
Sandin Tandakademi nummer 7/12

Varför ska du träffa en tandhygienist?

illustration av en tandhygienist

Investering

Folk är beredda att lägga mycket pengar på att gå och klippa sig hos frisören, men tycker att det är dyrt med tandvård.
Det många inte tänker på är att en investering i sin munhälsa med jämna mellanrum är ett sätt att undvika större problem och kostnader i framtiden.

Behandling och egen förståelse

Tandhygienister utför åtgärder för att förebygga och behandla besvär i både tänder och tandkött. De hjälper dig att förstå vad som påverkar din tandhälsa så att du kan ta hand om din mun på bästa sätt.
Vi har märkt att många inte har koll på olika faktorer som faktiskt skadar tänderna, till exempel skadad tandemalj som orsakas av felaktig tandborstning. Vi tror på att goda rutiner grundar sig i första hand i en förståelse hos patienten.

Behåll en frisk mun

Tandhygienisten spelar en viktig roll hos oss på Sandin Dentalklinik, eftersom vi lägger stort fokus på förebyggande tandvård.
Regelbundna besök hos en tandhygienist gör det möjligt att upptäcka och behandla eventuella problem i god tid. Det hjälper dig att behålla en hälsosam och balanserad mun, livet ut.

TANDHYGIENISTENS HISTORIA

De första svenska tandhygienisterna började utbildas 1968. Arbetsuppgifterna bestod av information om munhygien och kostvanor, samt polering av tandytor. Grundtanken med utbildningen var att man ville lägga mer krut på förebyggande åtgärder inom tandvården. När befolkningen lär sig att ta hand om sina tänder ordentligt, så minskar även belastningen på tandläkarna.

Utbildningen innefattar idag 180 högskolepoäng och varar mellan 2-3 år. Yrket är legitimationsbaserat, vilket innebär att tandhygienisten har ett eget vårdansvar.

Klicka här för att läsa mer om hur ett besök hos en tandhygienist går till hos oss.

Sandin Dentalklinik vit logotyp