Tandlagning

Behöver du laga en tand i Malmö eller Hörby?

Kvalitet och hållbarhet

På Sandin Dentalklinik använder vi högkvalitativt beprövat fyllningsmaterial som håller bra i längden.

Utformning och estetik

Vi försöker alltid att efterlikna tandens ursprungliga form och färg för ett fint och naturligt resultat.

Hur går en tandlagning till?

STEG 1.

Först läggs bedövning vid behov, sedan tas sjuk vävnad bort till exempel karies. 

STEG 2.

Därefter putsas kanterna till så att det är fräscha fina ytor för att kompositmaterialet ska ha en god möjlighet att bindas till tandsubstansen och en fin övergång ska kunna skapas. 

I vissa fall fyller vi med andra fyllningsmaterial som är cementbaserade.

STEG 3.

VI lagar tanden genom att fylla i den med lite olika komponenter så det blir en jämn och fin tand igen.

Tandlagning före & efter

FÖRE

EFTER

Vanliga frågor

Mellan 850 kronor och 2550 kronor beroende på vilken tand och hur många ytor som hålet utgör pga. hur mycket material som behövs och vilken komplexitet lagningen innebär.

Så fort tanden saknar tandmaterial bör man ersätta med lagning. Det är viktigt att ditt dentin inte ligger blottlagt, så att bakterier kan ta sig in och skada tanden ännu mer.

Om det bara är emaljen som gått av så är det inte farligt men är det inne i dentinet så bör det lagas så att inte bakterier kan ta sig in till pulpan (nerven). Det är bäst om du kommer till en tandläkare som kan titta på tanden för att se om det behöver åtgärdas eller inte.

Om det gör ont eller den ser inte ut som den brukar till exempel om det saknas en bit, så är den skadad och behöver åtgärdas så fort som möjligt. 

På Sandin Dentalklinik använder vi komposit och glasjonomer. 

Livslängden beräknas till 6-10 år. Med tiden kan det bildas karies under lagningen, men det beror på hur man tar hand om den. 

Då rekommenderar vi att göra en ny tandlagning så fort som möjligt. När dentinet ligger blottlagt ökar risken för mer karies och fraktur, samt påverkan av pulpan (nerven). Ring oss för att boka en tid direkt!

Vissa kan uppleva ilningar i tänderna efter en lagning. Det kan bero på höga spänningar i tanden och stora lagningar vilket kan leda till att tanden deformeras.

Det kan ila upp till 4-6 månader, men om det inte försvinner så får du höra av dig så att vi kan åtgärda det.

Tandkrämer som Zendium och Sensodyne kan hjälpa mot ilningar i tänderna.

Vi rekommenderar guldinlägg, keramikinlägg eller en krona som en alternativ behandling till en traditionell tandlagning.

Vill du boka en tid?

På Sandin Dentalklinik erbjuder vi individuellt anpassad tandvård av allra högsta kvalitet. Vi arbetar förebyggande och långsiktigt med klientens upplevelse och välmående i fokus. 

Du kan boka en tid online eller ringa oss.