Varför ska du ersätta förlorade tänder?

  • Publicerat

Varför ska du ersätta förlorade tänder?

1. NATURLIG AVLASTNING
Tar du bort en tand blir det en större belastning på de andra tänderna i munnen. Vi ersätter förlorade tänder för att ge en jämn och naturlig avlastning i bettet och att förbättra prognosen av resterande tänder.

 

2. FÖREBYGGER STÖRRE PROBLEM
Ju fler tänder det saknas i bettet, desto mer kompression blir det i käkleden. Det kan leda till kroniska käkledsproblem som oftast är mycket svårare att åtgärda än att ersätta tänder.

 

3. BÄTTRE SJÄLVKÄNSLA
Utöver vårt medicinska perspektiv ser vi oerhört positiva psykologiska effekter av att ersätta tänder. Många upplever att de får bättre självkänsla av att kunna skratta och tugga ordentligt, samt att livskvaliteten ökar då man inte längre skäms över att det fattas tänder i munnen. Det är mycket viktigare än man kan tro.

 

Protetik

Protetik innebär att man bygger upp eller ersätter tänder med proteser, implantat, kronor eller bryggor. Det finns både fasta och avtagbara lösningar.

KRONOR OCH BRYGGOR

Om en tand är så pass skadad att vanliga fyllningar inte håller kan man istället sätta en konstgjord krona på tanden.
Genom att återskapa den saknade tandsubstansen får tanden sin naturliga funktion tillbaka.
På liknande sätt kan man ersätta en saknad tand med en brygga. Den byggs fast på granntänderna till tanden som ska ersättas.

Läs mer om kronor och bryggor.

IMPLANTAT

Om en eller flera tänder gått förlorade kan man installera en titanskruv i käkbenet som fungerar som en konstgjord tandrot. När skruven har läkt in ordentligt i käkbenet kan man sedan fästa en krona eller en brygga på den.

Läs mer om implantat.

PROTESER

Tandprotes är en terapi som används för att ersätta flertalet saknade tänder i munnen. Det är en avtagbar konstruktion som även kan ersätta förlorat tandkött. Proteser är oftast tillverkade av en kombination av akryl och metall.

Läs mer om proteser.

Välkommen till Sandin Dentalklinik

Vi är ett team som består av tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor i Lund och Hörby. Vi har lång erfarenhet av att ersätta tänder med tandtekniska konstruktioner av högsta kvalitet, som håller i längden.

HÖRBY
Slagtoftavägen 11

Tel. 0415-31 12 85

LUND
Tunavägen 39A
(H-delen på Sparta)
Tel. 046-12 22 61

Sandin Dentalklinik vit logotyp