Kvalitet och hållbarhet
Vi väljer de material som passar bäst just i ditt fall. Delar av högsta kvalitet och hållbarhet.
Två års garanti
Hos oss har du två års garanti för fastsittande tandburna konstruktioner. Om kronan skulle gå sönder under garantiperioden, åtgärdar vi det kostnadsfritt.
Garantibevis
Du får ett garantibevis hos oss som styrker din garantiperiod. Där står även vem som är ansvarig tandläkare och när kronan blev gjord.
Hur går det till?
Steg 1.
Först behöver tandläkaren förbereda tanden för kronan, så vi börjar med att ta ett avtryck av tänderna. Det är minst 0,8-1-2mm av både tuggytan och sidorna runt tanden som behöver slipas till så att kronan ska få plats.
Steg 2.
Vi kontrollerar vilken färg som passar för att det ska se naturligt ut i munnen, sen tar vi ännu ett avtryck som skickas till ett svenskt tandtekniskt labb för tillverkning av kronan.
Det tar ungefär 2 veckor för labbet att tillverka kronan, så vi gör en provisorisk krona till dig på plats för att skydda tanden under tiden.
Steg 3.
När den färdiga kronan har blivit tillverkad och kommit till kliniken får du en ny tid. Vi provar in kronan och kontrollerar att den passar som det ska.
Du får känna efter hur det känns innan vi sätter dit den. Om allt känns bra cementerar vi kronan på plats och behandlingen är klar.
Vanliga frågor
Vad kostar en tandkrona?
Kostnaden för en tandkrona kan påverkas av vilken komplexitet ingreppet kräver samt vilket material som kronan består av.
Klicka på knappen nedan för att öppna vår prislista för olika tandvårdsbehandlingar. Priser för tandkronor hittar du under ”Protetiska åtgärder”.
Vilka material ska jag välja på tandkronan?
De olika material som finns att välja på när det gäller tandkronor är helmetall, metall-keramisk, eller helkeramisk.
Det starkaste materialet hos tandkronor är helmetall som vi gör antingen i guld eller rostfritt stål. Det är dock inte alla som vill ha metall synligt i munnen – då kan vi istället rekommendera en metall-keramisk krona som också är väldigt stabil då den består av ett metallskelett som sitter direkt på tanden, och utsidan är av en keramisk blandning/coating som ser naturlig ut i munhålan. Denna typ av konstruktion har funnits väldigt länge och är därför en säker och beprövad terapi. Metall och metall-keramiska kronor används främst på tuggtänderna. Då är det bäst att ha en stabil krona som tål mycket tuggkraft.
Det finns även helkeramiska kronor i olika varianter. T.ex. zirkonium som är väldigt hård eller en typ av glaskeramik som har en viss transparens och ger ofta ett väldigt gott estetiskt resultat när till exempel framtänder ska ersättas, eftersom det liknar den naturliga tandsubstansen mer.
Gör det ont att få en tandkrona?
Vid preparation får patienten alltid en bedövning utifrån behov, eftersom att det inte ska kännas när vi slipar på tanden. När bedövningen har släppt kan tandköttet vara lite känsligt eller irriterat. Det brukar gå över ganska snabbt, men vid behov kan det kontrolleras med receptfria värktabletter.
Vad ska jag göra om min provosoriska krona lossnat?
Det är bäst att ringa till oss så fort som möjligt och boka en tid. Ta med den provisoriska tandkronan om den finns kvar. Även om den gått sönder, är det enklare och snabbare för tandläkaren att bygga ett nytt provisorium med den gamla formen att utgå ifrån.
Om den underliggande tanden fortfarande lever så kan det ila mycket när tanden kommer i kontakt med kallt vatten eller mat eftersom den inte har något skydd för allt dentin som ligger blottlagt.
Den provisoriska tandkronans syfte är att stabilisera den resterande tandsubstansen och minska risken för fraktur. Men även för att förhindra den underliggande tanden från att flytta på sig. När en tand inte har kontakt till granntänderna kan den förändra sin position. Även om det är väldigt lite som tanden flyttat på sig, så kan det orsaka att den laboratorieframställda kronan måste justeras.
Hur förbereder jag mig inför ingreppet?
Det är bra om du ser till att äta innan behandlingen, eftersom bedövningen kan sitta i 4-6 timmar. När bedövningen sitter i kan den även bedöva delar av munhålan under en tid. Då är det viktigt att du inte äter eller tuggar eftersom det finns risk att du biter sig i tungan eller läppen och skadar dig. Det går bra att dricka, men helst inte äta.
När det gäller en krona i underkäken får vissa svårigheter att prata eller artikulera under tiden bedövningen sitter i, därför kan det vara bra att inte ha möten inbokade direkt efter en sådan behandling.
När rekommenderas en tandkrona?
Vi rekommenderar en tandkrona som tandersättning när den största delen av tanden är skadad. Det är för att stabilisera och bevara den egna tandroten. Om vi gjort en lyckad rotbehandling så rekommenderar vi ofta en tandkrona i samma syfte.
När kontaktpunkten mellan två tänder behöver lagas, och tanden redan är omfattande lagat, är det ibland svårt att återskapa den precis som det var innan. Det kan leda till att det lättare fastnar mat mellan tänderna. Med en tandkrona går det lättare att rekonstruera en naturlig form genom att ta avtryck och utifrån en modell ta fram den bästa möjliga utformningen i labbet.
När rekommenderas inte en tandkrona?
Vi rekommenderar inte en tandkrona om det bara är en mindre defekt i tanden och det går att laga snyggt och stabilt med en enkel lagning. Vi vill inte slipa på tänder i onödan.
Hur tar jag hand om min provosoriska tandkrona?
En provisorisk krona sitter inte lika hårt som en permanent krona och vi rekommenderar därför att du undviker att tugga på sega saker som kolor och tuggummin under perioden du har en provisorisk krona. Du kan borsta tänderna som vanligt, men var försiktig med tandtråd intill den provisoriska kronan – använd hellre en mellanrumsborste försiktigt för att göra rent i området intill granntänderna.
Finns det någon garanti på en tandkrona?
Vi ger en garanti på två år. Om något problem skulle uppstå med tandkronan under garantiperioden kommer du kostnadsfritt till oss för att åtgärda det.
Hur länge håller en laboratorieframställd tandkrona?
Moderna tandkronor är väldigt starka och håller mycket bra. Den vanligaste orsaken att ersättning av tandkronan behövs är den underliggande tanden.
En tandkronas hållbarhet beror på vilka förustättningar tanden har under, vilket material den är gjord av och hur bra munhygien du har.
Om tandkronan sitter på en rotbehandlad tand kan det inte garanteras att den håller lika länge som på en helt frisk tandrot.
Vad händer om tandkronan lossnar?
Om en tandkrona lossnar så kan vi försöka att sätta tillbaka den. Det är däremot tyvärr inte alltid möjligt på grund av underliggande faktorer som varit orsaken att den lossnat.
Bäst chans för ett lyckat resultat är om du kommer så snabbt som möjligt. Att gå länge utan en stabiliserande krona på tanden ökar risken för att den naturliga tanden skadas. Det kan även hända att tanden flyttar på sig en aning, eftersom den inte längre har någon kontakt med de andra tänderna, vilket kan innebära att det behövs fler justeringar för att sätta tillbaka kronan så att den passar som innan.
Ring till oss för att boka en tid så fort som möjligt och ta med kronan till mottagningen. Om kronan tappats inom den två-åriga garantiperioden så är åtgärden kostnadsfri.
Hur vårdar jag min nya tandkrona?
En tandkrona ska vårdas precis som dina egna tänder: Borsta tänderna två gånger om dagen och använd munskölj samt tandtråd/mellanrumsborste regelbundet
Ser en kronan naturlig ut i munnen?
Konstgjorda tandkronor kan se ut precis som vanliga tänder, Det slutliga resultatet beror på:
- Vilket material kronan består av.
- Var tandkronan ska sitta i munnen.
- Hur mycket omgivande tandkött du har i området där tandkronan ska sitta.
- Hur mycket du visar när du ler.
Vi kan rekommendera olika alternativ baserat på dina individuella förutsättningar, för att det ska se så naturligt ut i munnen som möjligt.